Torvikopla - tarina legendan takana
Herran vuonna 1991 istuivat tamperelaiset opiskelija-muusikot Hannu Arvio ja Anu Pihl paikallisessa ravitsemusliikkeessä. Puheeksi tuli kaupungin opiskelijamusiikki ja sen tila, jonka keskustelijat totesivat olemattomaksi. Asialle oli siis tehtävä jotain. Vastaus pulmaan löytyi Torvikoplasta — niin yksinkertaista! Se vain täytyi perustaa!
Tampereen opiskelijapuhallinorkesteri Torvikoplan maanpäällinen elämä alkoi syksyllä 1991 julisteista, joilla ensimmäisiin harjoituksiin houkuteltiin soittajia. Ja soittajia tuli. Menestystarina oli nähnyt päivänvalon.
Torvikopla on toiminut aktiivisesti jo kohta 20 vuotta. Tähän ajanjaksoonon mahtunut paljon keikkoja, konsertteja ja ulkomaanmatkoja, kuten myös muutama äänite, kesäpäiviä, harjoitusleirejä, saunailtoja ja paljon muuta. Torvikopla on esiintynyt mm. Luxemburgissa, Kööpenhaminassa, Tartossa, Tukholmassa, Hollannissa, Irlannissa ja Linköpingissä sekä Iisalmessa.
Kokoonpano on kooltaan vaihteleva, muttakeskimäärin orkesterissa on noin 25—30 soittajaa. Aluksi musiikillinenlinja oli perinteistä puhallinorkesterimusiikkia, mutta ajan myötälinja on vaihtunut jazzahtavammaksi big band -musiikiksi. Torvikoplan ohjelmisto on nykyään monipuolista big band- ja viihdemusiikkia, sisältäen jazzia, swingiä, funkia, lattareita, sekä joitain uudempia hittikappaleita big band -sovituksina. Ohjelmistossa kuullaan myös uutta suomalaista big band -musiikkia.
Tutustu Torvikoplan historiaan seuraavien historiikkien avulla
Valmiina on tosin vasta yksi, vuodet 1993—1999 käsittävä kirjoitus.
Torvikoplasta sanottua
"Torvikoplan synttäreiden kunniaksi tykitetty Funky Fifteen -ilta imaisi yleisön hurmioon. Tamperelaisopiskelijoista koostuva big band valloitti torstaina 15-vuotissynttäribileissään Klubilla tutut ja tuntemattomat heti ensi soinnuista lähtien. Mieleen juolahti oitis vanhan kunnon ajan leffat, hämyiset dekkariklassikot ja suurten tunteiden rakkaustarinat. Kaikin puolin liikuttava kokemus. —— Tarjolla oli niin ihanaa big band -musiikkia, että miltei sanattomaksi vetää."
[Aamulehti 18.3.2007, su|ihmiset-liitteessä]
"Suuren juhlan tuntua tilaisuuteen toi hienojen puitteiden ja koreiden asujen lisäksi Tampereen yliopiston Torvikopla loistavalla musiikillaan. Hetkittäin saattoi kuvitella olevansa jossain maailman luokan tilaisuudessa. Onneksi orkesteri soitti myös muutaman valssin, jotta hieman aremmatkin tanssijat saivat käydä pistämässä jalalla koreasti."
[Ainejärjestölehti Luuppisanomat nro 1/2004 vuosijuhlaraportissa]
"Kahvin jälkeen juhlaväen tanssia tahditti Torvikopla-orkesteri. Tanssilattialla oli tungosta lähes Linnan juhlien malliin, kun parit pyrkivät pyörähtelemään perinteisen ja hieman vauhdikkaammankin musiikin tahdissa."
[Ainejärjestölehti VapaaBoomari nro 2/2005 vuosijuhlaraportissa]
"Vakaan laadukasta ja vähemmän teatraalista soitantaa konsertissa edustivat muun muassa tamperelainen Torvikopla, jota isäntäorkesteri VyVon kapellimestari Kaisa Ström kehui yhdeksi konsertin ehdottomista soinnillisista helmistä."
[Vaasan Ylioppilaslehti 7/2005, juttu Puhallus -05 opiskelijapuhallinorkesteri- festivaalista]
"Mitä musiikilliseen puoleen tulee, oli konsertissa kolme bändiä selkeästi yli muiden soittamisen tason suhteen: Tamperelainen Torvikopla edustaa korkeaa osaamista ja erityisesti kapellimestarin huikeat trumpettisoolot vakuuttivat. —— "
[Karjalainen 30.9.2003, Opiskelijoiden puhallusilottelua. (juttu Puhallus -03 opiskelijapuhallinorkesteri- festivaalista)]
"Illan positiivinen yllätys oli TorvikoplaTampereelta, jonka soitossa kuului myöhäisemmän bebopin aineksia. Yhtyeestä näytti löytyvän useampia soittajia, joiden sooloissa oli jo jujua ja kantavuutta. Bändin taitava ja jakonsa hallitseva lyöjä kannattaa myös mainita."
[Kaleva 26.9.1999, juttu Puhallus -99 opiskelijapuhallinorkesteri- festivaalista]
Linkkejä:
Torvikoplan historiaa muualla verkossa
Päivitetty viimeksi: 03.03.2011
HUOM! Olet Torvikoplan wanhoilla kotisivuilla, joita ei enää päivitetä!
» Siirry tästä Torvikoplan uudelle sivustolle Torvikopla.fi!